Składniki: 1 kg wieprzowiny 20-30 dag wieprzowej słoniny 3 jabłka ¼ szkl. migdałów 2 łyżki cynamonu ½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżki goździków sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oraz słoninę zemleć osobno w maszynce a obrane jabłka podkroić w kostkę. Następnie całość dokładnie wymieszać dodając migdały, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz…
Tag: paszteciki
Przekąski
Pasztecik na ząb
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 12 dag mielonej wołowiny 12 dag pasztetowej 1 żółtko ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka brandy 1 posiekana szalotka sól pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego Sposób wykonania: Do mięsa wołowego dodać pasztetową, żółtko, pokruszone ziele angielskie, brandy oraz posiekaną szalotkę. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie z powstałej…
Wegetariańskie
Paszteciki borek (tureckie na słono)
by Natalia/walpurgi • • 0 Comments
Borek – paszteciki ze szpinakiem Składniki: Ciasto Fila: 500 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju, woda Farsz ze szpinaku: 1 kg szpinaku 300 g żółtego sera 60 g tłustego białego sera 2 jajka, sok cytrynowy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej oliwa lub roztopione masło sól, pieprz. Sposób przyrządzenia: 1. Mąkę i proszek…
Półmięsne
Paszteciki mięsne mojej teściowej
by Dorocik • • 0 Comments
Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki (ja używam tortowej) kostka drożdży 4 jajka szczypta soli ok. szklanki mleka kostka margaryny ok.2 łyżek cukru Farsz: ok.1 kg karkówki bez kości 2-3 cebule sól, pieprz sucha bułka Sposób wykonania: Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką. Pózniej podlać wodą i dusić…
Półmięsne
Złociste paszteciki*
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: Ciasto: 25 dag mąki 2 dag drożdży 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru sól 1 żółtko 2 płaskie łyżeczki tłuszczu Nadzienie: 75 dag kwaszonej kapusty 2 dag suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 czubata łyżka tłuszczu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości…