Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paszteciki borek (tureckie na słono)

Borek – paszteciki ze szpinakiem

Składniki:


Ciasto Fila:

  • 500 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju, woda
    Farsz ze szpinaku:
  • 1 kg szpinaku
  • 300 g żółtego sera
  • 60 g tłustego białego sera
  • 2 jajka, sok cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa lub roztopione masło
  • sól, pieprz.

    Sposób przyrządzenia:
    1. Mąkę i proszek przesypać do miski. Powoli, mieszając, dolewać olej, a następnie stopniowo wlewać wodę, aż uformuje się twarde ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 min. Zakryć i odstawić na 2 godz.
    2. Podzielić ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każda rozwałkować na cieniutki placek. Z placków wykroić prostokąty 30×12 cm.
    3. Zwinąć razem prostokąty z ciasta w rulon. Położyć na stole. Ustawić 2 miski po przeciwnych końcach rulonu i zawiesić na nich wilgotna ścierkę, tak aby zakryła ciasto, nie dotykając go. Wyjmować po jednej porcji.
    4. Przebrany i opłukany szpinak posypać sola, zakryć i gotować na małym ogniu. Odcisnąć nadmiar wody, zwiększyć ogień, aby dodatkowo szpinak wysuszyć.
    5. Żółty ser zetrzeć, a biały ser rozgnieść widelcem i połączyć z żółtym. Szpinak pokroić, dobrze wymieszać z serami, jajkami, sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i gałka muszkatołowa
    6. Piec podgrzać do temperatury 190 C. Posmarować jeden prostokąt z ciasta oliwą, zakryć następnym. Na każdą porcje nakładać wąski pasek farszu szerokości 1 cm (ok. jednej łyżeczki) wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Zawijać borek tak jak roladę, uprzednio założywszy do środka po 1 cm z obydwu końców. Paszteciki układać ciasno na brytfannie posmarowanej oliwa. Gore i boki pasztecików posmarować oliwa i piec na ciemnozłoty kolor przez 30 min.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *