Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paszteciki borek (tureckie na słono)

Borek – paszteciki ze szpinakiem

Składniki:


Ciasto Fila:

  • 500 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju, woda
    Farsz ze szpinaku:
  • 1 kg szpinaku
  • 300 g żółtego sera
  • 60 g tłustego białego sera
  • 2 jajka, sok cytrynowy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa lub roztopione masło
  • sól, pieprz.

    Sposób przyrządzenia:
    1. Mąkę i proszek przesypać do miski. Powoli, mieszając, dolewać olej, a następnie stopniowo wlewać wodę, aż uformuje się twarde ciasto. Ciasto wyrabiać ok. 15 min. Zakryć i odstawić na 2 godz.
    2. Podzielić ciasto na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każda rozwałkować na cieniutki placek. Z placków wykroić prostokąty 30×12 cm.
    3. Zwinąć razem prostokąty z ciasta w rulon. Położyć na stole. Ustawić 2 miski po przeciwnych końcach rulonu i zawiesić na nich wilgotna ścierkę, tak aby zakryła ciasto, nie dotykając go. Wyjmować po jednej porcji.
    4. Przebrany i opłukany szpinak posypać sola, zakryć i gotować na małym ogniu. Odcisnąć nadmiar wody, zwiększyć ogień, aby dodatkowo szpinak wysuszyć.
    5. Żółty ser zetrzeć, a biały ser rozgnieść widelcem i połączyć z żółtym. Szpinak pokroić, dobrze wymieszać z serami, jajkami, sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i gałka muszkatołowa
    6. Piec podgrzać do temperatury 190 C. Posmarować jeden prostokąt z ciasta oliwą, zakryć następnym. Na każdą porcje nakładać wąski pasek farszu szerokości 1 cm (ok. jednej łyżeczki) wzdłuż dłuższego boku prostokąta. Zawijać borek tak jak roladę, uprzednio założywszy do środka po 1 cm z obydwu końców. Paszteciki układać ciasno na brytfannie posmarowanej oliwa. Gore i boki pasztecików posmarować oliwa i piec na ciemnozłoty kolor przez 30 min.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *