Składniki: 20 dkg granulatu sojowego 1 jajko 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry 2 pozbawione nasion, drobno posiekane zielone chili ½ łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz Do dekoracji: kilka listków mięty kilka podzielonych na krążki plastrów czerwonej cebuli Sposób przyrządzenia: Granulat sojowy zalać wrzątkiem, odstawić na 1 godzinę, dokładnie odcisnąć z wody. Wymieszać wszystkie składniki,…
Tag: paszteciki
Listy
Dziczyzna w cieście francuskim
by Adam Spławski • • 0 Comments
Składniki: 12 dkg mrożonego ciasta francuskiego Farsz: gotowane mięso z dziczyzny 3 łyżki śmietany 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka tartego parmezanu sól, pieprz Sposób przyrządzania: Mięso zmielić w maszynce, dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Rozmrożone ciasto francuskie pokroić w paski o szerokości 10 cm. Na każdy pasek mięsa nakładać przygotowany farsz, nakryć…
Wołowina
Paszteciki francuskie z wołowiną
by Tomasz Krzywdziński • • 0 Comments
Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego 30 dag gotowanej wołowiny łyżka masła cebula duża gotowana marchewka pieprz sól Sposób wykonania: Posiekana cebule zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać jo do mięsa razem z marchewką pokrojona w kostkę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić na kwadraty. Na każdym rozłożyć…
Inne wypieki
Paszteciki francuskie z serem
by Beata Ciećwierz • • 0 Comments
Składniki: op. mrożonego ciast francuskiego kostka twarogu jajko tymianek oregano sól pieprz łyżka maska kminek nasiona czernuszki tłuszcz Sposób wykonania: Do twarogu dodać jajko, masło oraz zioła. Całość dokładnie utrzeć. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie rozmrożone ciasto francuskie pokroić na kwadraty, na których rozłożyć serowy farsz. Zlepić na koperty. Posmarować wierzch roztrzepanym białkiem…
Inne wypieki
Ciasto na paszteciki
by Marta Najdek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mąki 10 dag drożdży 1 szkl. mleka 5 jajek kostka margaryny 2 łyżki cukru sól Sposób wykonania: Drożdż pokruszyć i rozpuścić razem z cukrem w ciepłym mleku po czym przelać rozczyn do mąki. Dodać jeszcze jajka oraz roztopioną margarynę. Całość dokładnie wyrobić i doprawić o smaku solą. Powstałe ciasto odstawić na 30…