Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- 1 żółtko
- 2 płaskie łyżeczki tłuszczu
Nadzienie:
- 75 dag kwaszonej kapusty
- 2 dag suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 1 czubata łyżka tłuszczu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić ( wywaru nie wylewać ) i drobno posiekać. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje. Wymieszać z grzybami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować do grubości 1cm. Wykroić kwadraty o boku 7cm. Wkładać odrobinę farszu i dokładnie zaklejać. Piec w piekarniku, do chwili gdy sie zarumienią. Po wierzchu przed pieczeniem można posmarować paszteciki żółtkiem po wierzchu- wówczas po upieczeniu będą ładnie błyszczeć.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata