Składniki:
- 12 dag mielonej wołowiny
- 12 dag pasztetowej
- 1 żółtko
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka brandy
- 1 posiekana szalotka
- sól
- pieprz
- 2 arkusze ciasta francuskiego
Sposób wykonania:
- Do mięsa wołowego dodać pasztetową, żółtko, pokruszone ziele angielskie, brandy oraz posiekaną szalotkę.
Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie z powstałej masy uformować 12 kulek.
Z ciasta wykroić kółka 3 razy większe od wielkości kulek po czym zawijać w nie pulpety, ściskając u góry.
Paszteciki ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego d o 200 stopni i piec ok. 15 minut.Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Roxana