Składniki: 12 dag mielonej wołowiny 12 dag pasztetowej 1 żółtko ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka brandy 1 posiekana szalotka sól pieprz 2 arkusze ciasta francuskiego Sposób wykonania: Do mięsa wołowego dodać pasztetową, żółtko, pokruszone ziele angielskie, brandy oraz posiekaną szalotkę. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie z powstałej…
Tag: pasztetowa
Wędliny
Kiszka pasztetowa (wątrobiana)
by marek • • 0 Comments
Surową wątrobę wieprzową wyżyłować i przekręciwszy parę razy na maszynce, przetasować przez druciane sito. Potem posolić, popieprzyć, dodać trochę muszkatołowej gaiki i angielskiego pieprzu, wymieszać z 20 dkg. ugotowanej słoniny pokrajanej w drobną kostką z całą cebulą usiekaną drobno i zasmażoną, z dwoma czubatymi łyżkami szmalcu, wlać kwaterkę tłustego rosołu i wbić pięć całych jaj.…
Wędliny
Pasztetowa podwędzana
by Paweł • • 2 komentarze
Ciężko dzisiaj spotkać dobrą pasztetową w sklepie, zróbcie ją sami oprócz bałaganu w kuchni to nic trudnego.
Składniki:
• golonka wieprzowa tylnia
• boczek surowy
• wątroba
• skórki wieprzowe
• mięso gotowane np. z rosołu
• kasza manna
• cebula
• jelita kiełbasiane 35-40 mm
• Przyprawy:
• pieprz świeżo zmielony (grubo)
• ziele angielskie zmielone
• majeranek
• sól
• kostki rosołowe