Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Paszteciki mięsne mojej teściowej

Składniki:
Ciasto drożdżowe:

  • 1 kg mąki (ja używam tortowej)
  • kostka drożdży
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ok. szklanki mleka
  • kostka margaryny
  • ok.2 łyżek cukru

Farsz:

  • ok.1 kg karkówki bez kości
  • 2-3 cebule
  • sól, pieprz
  • sucha bułka

Sposób wykonania:
Najpierw pokroić karkówkę na drobne kawałki(szybciej się piecze) Podsmażyć na oleju z cebulką. Pózniej podlać wodą i dusić aż zmięknie. Co jakiś czas podlewać. Gdy już będzie miękka -odstawić żeby wystygła. Zmielić w maszynce do mięsa, bułkę namoczyć w zimnej wodzie i też zmielić z mięsem oraz cebulką. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Gdyby farsz był za suchy dodajemy tłuszczyk z duszenia. Wyrabiamy ciasto drożdżowe. ( Ja odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia ) .Następnie wałkuję podłużne nie za cienkie paski ,nakładam wzdłuż farsz i zawijam w rulonik ( tak jak na kopytka) i kroję w prostokąciki o długości 5-6-cm. Wszystkie smaruję rozbełtanym jajkiem i piekę w piekarniku ok.30 minut. Podawać z czerwonym barszczem. Zamiast farszu mięsnego może być farsz z kapustą i grzybami ( jak kto woli) Ten przepis mam od mojej ukochanej teściowej. Mój mąż się tym zajada. Polecam! Zawsze to coś innego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *