Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego(lub wieprzowo-wołowego)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki selera(lub pietruszki)
- pieprz, sól
- 25 dag makaronu suchego(lub ok.60 dag ugotowanego najlepiej rurki)
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- 1 łyżka tartej bułki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 przecier pomidorowy
- bazylia
Sposób przyrządzenia:
Mięso wyrobić z drobno pokrojoną cebulą ,czosnkiem ,natką, szczyptą pieprzu i solą. Odstawić na 15-20 minut. Makaron ugotować na pół miękko w osolonej wodzie bez przykrycia, odcedzić przelać gorącą wodą ,osączyć i wymieszać z mięsem. Rozpuścić masło ,dodać dwie łyżki mąki, przemieszać na ogniu ,dodać koncentrat ,ok.2 szklanek wody(wg.uznania ),wsypać szczyptę bazylii. Gotować na małym ogniu ok.5 minut. Wymieszać z makaronem. Naczynie wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką .Wyłożyć makaron do naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 30 minut. Naprawdę pyszne . Smacznego.