Składniki:
- 40 dkg gęsiego smalcu
- 20 dkg słoniny
- 2 jabłka
- 3 cebule
- majeranek mielony, tymianek
- cukier, sól do smaku
Składniki: ½ kg wątroby drobiowej 2 cebule 3 średnie jabłka 4 łyżki mąki szklanka śmietany kremówki 3 łyżki musztardy kilka łyżek bulionu drobiowego 3 łyżki soku z cytryny szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osuszyć pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na…
Składniki: 2 kurczaki/ około 2 kg/ 5 ugotowanych na twardo jajek ½ szklanki tartej bułki mleko do moczenia bułki 3-4 ząbki czosnku goździki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Naciąć udka, odciąć skrzydełka, usunąć kuper i zdjąć skórę z kurczaków. Oddzielić mięso od kości i zmielić na maszynce dodać zmielone jajka i namoczoną bułkę tartą,…
Składniki: ½ kg piersi indyka 1 łyżka oleju pęczek koperku pęczek zielonej natki pietruszki pęczek cebulki dymki pęczek rzodkiewek 2 pomidory 1 zielony ogórek sok z jednej cytryny 2 łyżki ostrej musztardy 7 łyżek oliwy szczypta cukru, sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na złocisty kolor. Mięso…
Składniki: 1 duży kurczak 3 kwaśne jabłka 5 ziemniaków 15 zielonych winogron kilka gałązek tymianku olej do smażenia sól, pieprz ziołowy Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na części, natrzeć solą i pieprzem. W dużym garnku zrumienić kurczaka i zalać wodą tak by mięso zostało zakryte. Zostawić na małym ogniu. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić…