Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kotlety

Kotlety kapuściane

Składniki: 500 g białej kapusty ¾ szkl. mleka 1 ½ łyżki masła 3 łyżki kaszy manny 1 jajko łyżeczka cukru sól 6 łyżek tartej bułki Sposób wykonania: Kapustę poszatkować usuwając głąb po czym wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem do półmiękkosci, wówczas wsypać kasze mannę. Nadal trzymać na małym ogniu cały czas…

Glazurowany kotlet mielony

Składniki: 1/5 kg mieszanego mielonego mięsa 1 drobno posiekana cebula 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 mała namoczona i odciśnięta bułka 1 jajko sól, pieprz, sos sojowy oliwa Glazura: 1/3 szklanka keczupu 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżeczki octu balsamicznego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać cebulę i…

Cielęcina w panierce ziołowej

Składniki: 2 szkl. bułki tartej 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka liści szałwii 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki soli ziołowej 4 kotlety cielęce ¼ szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. oleju 1 cytryna Sposób wykonania: Bułkę tartą wymieszać z czosnkiem, solą ziołowa oraz szałwią. Następnie mięso oprószyć mąką, potem zanurzać w roztrzepanym jajku…

Panierowane kotlety jagnięce

Składniki: 8 kotletów jagnięcych 1 łyżka przyprawy cytrynowo- pieprzowej 2 jajka 1 szkl. bułki tartej ¼ szkl. oleju Sposób wykonania: Kotlety lekko rozbić po czym oprószyć je przyprawą cytrynową. Następnie zanurzyć je w roztrzepanym  jajku a potem w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju, około3  minut z każdej strony.