Przepis na kabanosy: może pamiętasz smak kabanosów z dawnych masarni GS? – to jest właśnie ten przepis pomniejszony do 10 kg mięsa. Kabanosy robione są z mięsa peklowanego wieprzowego. Weź 4 kg wieprzowiny klasy I ( chudziutka ) i 6 kg wieprzowiny klasy II ( troszeczkę tłustej, ale nie boczek ). Pokrojoną dopraw peklosolem –…
Tag: kiełbasa
Jednogarnkowe
Biała kiełbasa z pieczarkami
by Daria • • 4 komentarze
Składniki: 1kg białej świeżej kiełbasy 1kg pieczarek 3 duże cebule sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Kiełbasę umyć, osuszyć, ponakłuwać i obsmażyć . Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i podsmażyć. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć i połączyć z pieczarkami. Posolić i popieprzyć do smaku ale niewiele, ponieważ kiełbasa też jest przyprawiona. Na dno naczynia…
Zakąski
Pączki ziemniaczane z kiełbaskami
by Pastuch • • 0 Comments
Składniki: • 5 dag masła • sól • pieprz • gałka muszkatołowa • 10 dag mąki • 2 jajka • 1 kg kolorowej papryki • półtorej szklanki rosołu • 50 dag ziemniaków • łyżeczka proszku do pieczenia • 1 l oleju • 8 kiełbasek • 2 łyżki oliwy • słoiczek sosu curry Sposób przyrządzenia: Zagotować…
Sery
Rolada z sera gouda
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ¼ kg sera żółtego gołda 2 jajka ugotowane na twardo 15 dkg cienkiej, dobrej kiełbasy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku ½ kostki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na odpowiednim garnku z wrzącą wodą położyć durszlak, włożyć doń ser i przykryć czystą ściereczką. Ugotowane jajka obrać pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na…
Półmięsne
Kiełbasa z ziemniaków
by Oleczka 85 • • 0 Comments
Składniki: grubo starte ziemniaki jelito na kiełbasę cebula sól czosnek Produkty Kamis: pieprz czosnkowy majeranek przyprawa do dań z ziemniaków Sposób przygotowania: Utarte ziemniaki przyprawić solą, majerankiem, pieprzem czosnkowym. Dodać podsmażoną i posiekaną cebulę oraz posiekany czosnek. Nałożyć do jelita. Ugotować i podsmażyć. Przepis nadesłano na konkurs Kamis. Autor: Oleczka85