Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kiełbasa

Kiełbasa z dzika

Jeżeli dzik ważył 72 kg to trybówki powinno być 36 kg. Do tego 1/3 podgardla.
Przyprawy:

  • peklosól – 36 x 9g
  • sól kuchenna—36 x 9g
  • pieprz czarny – 36 x 2g
  • ziele angielskie – 36 x 0.5g (zmielone)
  • majeranek – 36 x 1g
  • gałka muszkatołowa – 36 x 0.5g
  • pieprz ziołowy – 36 x 2g
  • papryka ostra – 36 x 0.5g
  • papryka słodka – 36 x 0.5g
  • czosnek – 36 x 5 ząbków
  • jałowiec – 36 x 1 kulka (zmielona)
  • jedna butelka maggi 0.25 l.

Mooja kiełbaska

Ja swoją kiełbaskę robię już od paru lat zawsze wieprzowo-wołową na 10 kg wieprzowiny 2-3kg wołowiny wieprzowinę mielę z sitkiem o średnicy oczek 8-13 mm tak po połowie natomiast wołowinę 2do3 razy z sitkiem o oczkach 3 mm. Kiedyś mięso nie peklowałem(i też była dobra) teraz staram się zapeklować chociaż na kilkanaście godzin Pekluję peklowitem z solą pół na pół (2 dkg)1 łyżkę płaską na 1 kilogram mięsa , peklowitu może być mniej a soli więcej ,ale zawsze w proporcji do kg mięsa, sól najlepiej warzona. Czosnku różnie ale na 15 kilo około 11ząbków w zależności od wielkości. Na tą ilość mięsa daję około 20g.w czasie wyrabiania dodaję 2-3 szklanki przegotowanej chłodnej wody dodaję też trochę przyprawy do zup tak to nie pomyłka widziałem jak doprawiał tak zawodowy masarz po nabiciu w jelita wieszam na noc żeby obeschła i osadziła się i wędzę po uwędzeniu studzę a następnie wkładam do weków i zagotowuję jest wtedy według mnie i nie tylko o wiele smaczniejsza i w zasadzie to wszystko.

Potrawka z kiełbaskami

Składniki: 3 średnie cebule 4 kiełbaski 3 czerwone papryki 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 8 łyżek keczupu 4 łyżki octu winnego kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę posiekać, paprykę pokroić w paseczki. Kiełbasę pokroić w grube, ukośne plastry. Cebulę podsmażyć z kiełbaskami, na tym…

„Pizza” ryżowa*

Składniki: 25 dag ryżu 20 dag kiełbasy 3 jajka 50 dag pomidorów 3 ząbki czosnku 10 dag żółtego sera bazylia, tymianek 2 łyżki masła bułka tarta olej Sposób przyrządzenia: Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła,…

Kiełbaski z mięsa mielonego

Kiełbaski z mięsa mielonego podawane z jogurtem i koperkiem Składniki: 300 g chudego mięsa mielonego (cielęciny) 300 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól produkty Kamis:  2 łyżeczki Przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka Musztardy Sarepskiej 1 łyżeczka Pieprzu czarnego mielonego Sos jogurtowy: Składniki: 500 g jogurtu naturalnego 4 łyżki…