Składniki:
- 25 dag ryżu
- 20 dag kiełbasy
- 3 jajka
- 50 dag pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag żółtego sera
- bazylia, tymianek
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
- olej
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć ( 2 zostawić do dekoracji), obrać, pokroić w plastry, dusić na rozgrzanym oleju ok. 4 min. Pod koniec duszenia dodać 3/4 szklanki wody, zioła, drobno posiekane ząbki czosnku. Poddusić jeszcze chwilę i zmiksować. Kiełbasę pokroić w plasterki i szybko przesmażyć na patelni. Ryż ugotować w dużej ilości osolonej wody i odcedzić. Jajka rozbić i rozkłócić. Połączyć ryż z sosem pomidorowym, kiełbasą i rozkłóconymi jajkami. Płaską blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Wyłożyć masę równomiernie rozprowadzając na całej powierzchni. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów i posypać utartym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, zapiekać 15 min. w temp. 180 stopni.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata