Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kiełbasa

Zupa Drwali*

Składniki: 1 szklanka fasoli 1 szklanka kaszy jęczmiennej {pęczaku} 50 dag mięsa 10 dag kiełbasy 1 cebula 2 ząbki czosku włoszczyznę z kapustą {2 marchewki,1 pietruszka,1\2 selera} 2 listki laurowe ziele angielskie sól,pieprz 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca majeranek Sposób przyrządzenia: Umytą fasolę zalać 2 l wody i pozostawić na noc. Następnego dnia do fasoli…

Kiełbasa z pieca

Składniki:

• 1 kg białej kiełbasy
• 1/2 szklanki jasnego piwa
• 1/2 szklanki rosołu
• 3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki rodzynek
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 ziaren jałowca
• 2 liście laurowe
• 1 łyżka majeranku
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 2 łyżeczki smalcu lub oleju
• sól, pieprz

Kartofle na kwaśno z kiełbaskami

Ugotować nawpół kartofle na smaku z jarzyn. Zrobić rumianą zaprażkę, rozprowadzić tym smakiem, dodać łyżkę octu owocowego, włożyć pokrajane w kostkę kartofle, a gdy już zupełnie miękkie, wrzucić ze trzy pary kiełbasek pokrajanych w talarki, zagotować raz i wydać na stół. Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

Fasola z kiełbasą

Składniki: • 25 dag białej fasoli • 40 dag kiełbasy – zwyczajnej, podwawelskiej • 2 papryki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki koncentratu pomidorowego • 4 łyżki oleju • łyżka mąki pszennej • 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i…

Leczo

 

Składniki:

 

 

  • 1 dojrzała i dosyć duża cukinia (może być też kabaczek) 
  • 2 średnie cebule 
  • 3 średnie kiełbaski 
  • pomidory (ilości wg uznania) 
  • 2,3 papryki słodkie 
  • koncentrat pomidorowy lub ketchup 
  • pieczarki 
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka)
  • oliwa