Składniki:
- 1 dojrzała i dosyć duża cukinia (może być też kabaczek)
- 2 średnie cebule
- 3 średnie kiełbaski
- pomidory (ilości wg uznania)
- 2,3 papryki słodkie
- koncentrat pomidorowy lub ketchup
- pieczarki
- przyprawy (sól, pieprz, słodka i ostra papryka)
- oliwa
Sposób przygotowania:
Na początek obieramy cukinie ze skórki i wyciągamy z nich miąższ. Następnie, to co nam pozostało, kroimy w kostkę (nie za małą). Kroimy kiełbasę (także w kostkę) i smażymy ja z cebulą (też pokrojona;) ) . Następnie sparzamy pomidory i obieramy je ze skórki. Tak obrane wkrawamy do garnka (musi być dosyć duży ten garnek). Myjemy i kroimy papryki (także w kostkę). Tak przygotowane składniki dodajemy do garnka z pomidorami. Następnie wkrawamy umyte pieczarki. Dodajemy trochę oliwy, koncentratu pomidorowego i przyprawy do smaku (sól, pieprz, może być papryka, liść laurowy, zioła prowansalskie, oregano). Przykrywamy nasz garnek i dusimy aż cukinia i papryka nie zrobią się miękkie. Po wstawieniu garnka można dodać troszkę wody ale nie za dużo. Polecam jeść z chlebem.
3 comments for “Leczo”