Składniki:
-
- 2 cukinie
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 cebula
- 500 g mięsa z piersi kurczaka
- 150 g soi z puszki
- 3 łyżki przyprawy curry
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 1 sucha bułka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy w maszynce z namoczoną uprzednio bułką, doprawiamy dwiema łyżkami curry, solą, pieprzem i siekanym czosnkiem. Kroimy cukinie na lekko skośne kawałki długości ok. 10 cm, każdy kawałek rozcinamy wzdłuż na połowę. Wydrążamy miąższ cukini, tak by powstały „łódeczki” Układamy cukinie na blasze wyłożonej folią aluminiową i marynujemy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Każdy kawałek nadziewamy obficie mięsnym farszem, a następnie wkładamy na 15 minut do piekarnika (temp. 180 °C); pod koniec pieczenia zwiększamy temperaturę, żeby na mięsie utworzyła się chrupiąca skórka. Marchewkę, pora i cebulę kroimy w cienkie paski i przesmażamy na patelni, dodajemy soję i 1 łyżkę curry. Pod koniec gotowania wlewamy śmietankę i dodajemy masło; doprawiamy do smaku solą i pieprzem.