Składniki:
- 150 q mąki
- 4 jajka
- 50 g maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 175 g cukru
- 150 g cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 1/2 l zsiadłego mleka
- 150 g kwaśnej śmietany
- 600 ml śmietany kremówki
- sól
- 8 łyżek soku pomarańczowego
- 3 cytryny
- 50 g pałeczek migdałowych
- listki melisy
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
Białka ubić ze 150 g cukru i szczyptą soli. Wymieszać z żółtkami. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy. Piec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Cytryny sparzyć. Z jednej odkroić 2 plasterki. Z pozostałych zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Zsiadłe mleko zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem, skórką cytrynową i 8 łyżkami soku z cytryny. Dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i 400 ml ubitej kremówki. Ciasto przekroić na 3 części. 4 łyżki soku z cytryny wymieszać z sokiem pomarańczowym,
nasączyć ciasto. Rant tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby wystawał 3 cm nad formę. Włożyć l
krążek ciasta, posmarować 1/3 kremu. Tak samo postępować z kolejnymi blatami. Tort wstawić na 4 godziny do lodówki. 200 ml kremówki ubić z 2 łyżkami cukru. Udekorować według własnego pomysłu.
2 comments for “Tort śmietanowo-cytrynowy”