Składniki: 40 dag włoszczyzny, 40 dag porów, 25 dag kiełbasy np. śląskiej, 80 dag ziemniaków, 3/4 szklanki śmietany, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki. Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 min. Porę bardzo dokładnie oczyścić,…
Tag: kiełbasa
Jednogarnkowe
Bigos z papryki
by Monia • • 2 komentarze
Składniki: • 1 kg czerwonej papryki • 10 dag fasoli perłowej • 25 dag kiełbasy • 2 łyżki oleju • 2 cebule • 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego • 3/4 szklanki śmietany • łyżka mąki • mielona papryka • majeranek • sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą, zagotować, odstawić na 2…
Zupy
Żur po kielecku
by Eljot • • 1 Comment
Zupy
Żur na kiełbasie
by Eljot • • 0 Comments
Składniki: • duża porcja włoszczyzny • szklanka zakwasu • 25 dag białej kiełbasy • pół szklanki śmietany • 3 jaja • łyżka startego chrzanu • ząbek czosnku • 3 liście laurowe • 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego • łyżeczka majeranku • sól Sposób przyrządzenia: Do garnka wlać półtora litra wody, włożyć włoszczyznę i gotować.…
Sałatki
Góralska sałatka na ostro
by Gaździna • • 0 Comments
Składniki: • 1/2 kiełbasy mortadeli (może być inna kiełbasa) • 2 cebule. • 1 słoik ogórków kiszonych. • 1 słoik papryki konserwowej. • 1 puszka kukurydzy. • 20 dag. żółtego sera. Składniki na sałatkę pokroić w kostkę Sos: • 2 łyżki musztardy. • 2 łyżki oleju. • 1 łyżka octu. • 2 łyżeczki cukru. •…