Składniki:
- 40 dag włoszczyzny,
- 40 dag porów,
- 25 dag kiełbasy np. śląskiej,
- 80 dag ziemniaków,
- 3/4 szklanki śmietany,
- sól, pieprz,
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Sposób przyrządzenia:
Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać i utrzeć na tarce z dużymi oczkami, zalać wrzącą wodą i gotować przez ok. 10 min. Porę bardzo dokładnie oczyścić, umyć i drobno pokroić. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Dodać wraz z porami do gotującej się zupy. Gdy warzywa i ziemniaki zmiękną, odstawić, dodać śmietanę i zieleninę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugotować oddzielnie kiełbasę, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do zupy. Podawać z dodatkiem pieczywa.