Składniki:
• 1 kg białej kiełbasy
• 1/2 szklanki jasnego piwa
• 1/2 szklanki rosołu
• 3 cebule
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki rodzynek
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 5 ziaren jałowca
• 2 liście laurowe
• 1 łyżka majeranku
• 1/2 łyżeczki ostrej papryki
• 2 łyżeczki smalcu lub oleju
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Zwiąż końce kiełbasy grubą nitką i włóż do rondla.
Zalej piwem i rosołem. Wsyp liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec i jedną grubo pokrojoną cebulę. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu – pod przykryciem. Wystudź, przykryj rondel folią i wstaw do lodówki. Tak przygotowaną białą kiełbasę można bez obawy przechowywać w chłodzie przez dwa dni. Przed podaniem kiełbasy na świąteczny stół, rozgrzej smalec.
Włóż kiełbasę, dookoła rozsyp pokrojoną na ćwiartki cebulę (albo kilka małych cebul), ząbki czosnku i rodzynki.Wszystko oprósz pieprzem, odrobiną soli, ostrą mieloną papryką i majerankiem. Piecz w temperaturze 200ºC, aż skórka pięknie się przyrumieni.
Podaj kiełbasę na udekorowanym barwinkiem półmisku, razem z cebulą i rodzynkami.
Dobrym dodatkiem jest mocny chrzan i domowa ćwikła.