Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab rajców

Składniki:


• 1,5 kg schabu bez kości
• 3 małe jajka ugotowane na twardo
• 1 białko
• 1/2 puszki zielonego groszku
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1 łyżeczka tymianku
• szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
• główka czosnku
• 1 cebula
• 30 ml wódki jałowcowej
• 50 g masła
• 3 łyżki smalcu
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umyj schab, osusz i ostrym nożem zrób kieszeń od strony od strony odciętych przez rzeźnika kości.
Rozbij lekko odcięty płat mięsa zwilżonym tłuczkiem.  Cały schab natrzyj łyżeczką soli, pieprzem i 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Ubij białko ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej.
Wymieszaj z odcedzonym groszkiem i 3 posiekanymi ząbkami czosnku. Obierz jajka ze skorupki, jeśli "kieszeń" w schabie jest mała, każde przekrój wzdłuż na pół. Resztę czosnku posiekaj grubo nożem, cebule podziel na ćwiartki.
Ułóż schab na desce, napełnij kieszeń groszkiem i jajkami (lepiej dać mniej farszu niż za dużo, pełni on głównie dekoracyjną rolę). Zepnij kieszeń wykałaczkami, przez które przepleć grubą nitkę, zabezpieczającą nadzienie.
Na dno brytfanny wlej roztopiony smalec i masło, połóż schab – kieszenią do dołu – i wsyp czosnek, cebulę, tymianek i kminek. Polej schab tłuszczem z dna brytfanny (razem z przyprawami), wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
Piecz około 2 godzin – gdy mięso trochę się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 170ºC, wlej na dno brytfanny kilka łyżek gorącej wody, a schab przykryj płatkiem folii aluminiowej.
Regularnie co kwadrans polewaj mięso sosem, który utworzy się podczas pieczenia.
Podaj na zielonym postumencie ze szpinaku lub sałaty, udekorowany połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *