Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab rajców

Składniki:


• 1,5 kg schabu bez kości
• 3 małe jajka ugotowane na twardo
• 1 białko
• 1/2 puszki zielonego groszku
• 1/2 łyżeczki kminku
• 1 łyżeczka tymianku
• szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
• główka czosnku
• 1 cebula
• 30 ml wódki jałowcowej
• 50 g masła
• 3 łyżki smalcu
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umyj schab, osusz i ostrym nożem zrób kieszeń od strony od strony odciętych przez rzeźnika kości.
Rozbij lekko odcięty płat mięsa zwilżonym tłuczkiem.  Cały schab natrzyj łyżeczką soli, pieprzem i 4 zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Wstaw na 2 godziny do lodówki. Ubij białko ze szczyptą soli i gałki muszkatołowej.
Wymieszaj z odcedzonym groszkiem i 3 posiekanymi ząbkami czosnku. Obierz jajka ze skorupki, jeśli "kieszeń" w schabie jest mała, każde przekrój wzdłuż na pół. Resztę czosnku posiekaj grubo nożem, cebule podziel na ćwiartki.
Ułóż schab na desce, napełnij kieszeń groszkiem i jajkami (lepiej dać mniej farszu niż za dużo, pełni on głównie dekoracyjną rolę). Zepnij kieszeń wykałaczkami, przez które przepleć grubą nitkę, zabezpieczającą nadzienie.
Na dno brytfanny wlej roztopiony smalec i masło, połóż schab – kieszenią do dołu – i wsyp czosnek, cebulę, tymianek i kminek. Polej schab tłuszczem z dna brytfanny (razem z przyprawami), wstaw do nagrzanego do 180ºC piekarnika.
Piecz około 2 godzin – gdy mięso trochę się przyrumieni, zmniejsz temperaturę do 170ºC, wlej na dno brytfanny kilka łyżek gorącej wody, a schab przykryj płatkiem folii aluminiowej.
Regularnie co kwadrans polewaj mięso sosem, który utworzy się podczas pieczenia.
Podaj na zielonym postumencie ze szpinaku lub sałaty, udekorowany połówkami jajek ugotowanych na twardo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *