Składniki:
rozczyn:
• 3 dag drożdży
• 1/2 dag cukru
• 3 dag mąki
• mleko
ciasto:
• 40 dag mąki
• 2 żółtka
• 1 jajo
• 7 dag cukru
• skórka cytrynowa
• mleko
• 2 dag masła
• 4 dag skórki pomarańczowej
kruszonka:
• 10 dag mąki
• 6 dag masła
• 6 dag cukru pudru
• 3 dag migdałów
• cynamon
• jajo do smarowania
• 1 dag cukru waniliowego do posypania
• masło do smarowania formy
Wykonanie:
Przygotować blachę.
Z 3 dag mąki, mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, wsypać 40 dag mąki, włożyć wyrośnięty rozczyn, dodać mleko, sól i wyrobić. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodać powoli roztopione masło. Wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.
Sparzyć i posiekać migdały. Wymieszać na talerzu mąkę, cukier i migdały.
Stopić masło, wlać je do mąki. Dodać przyprawy, skruszone w ręku lub starte na tarce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, włożyć na blachę, posmarować jajem, posypać kruszonką, pozostawić do wyrośnięcia. Upiec na złoty kolor.
Gorące posypać cukrem waniliowym. Upieczony placek ostudzić, krajać w kwadraty (około 18 sztuk z jednej blaszki).