Składniki:
• 1 kg piersi indyczej
• 75 dag brokułów
• 50 dag pieczarek
• 2 średnie cebule
• 5 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
• 1,5 szklanki rosołu (instant)
• 4 – 5 łyżek śmietany kremówki
• 3 łyżki masła lub margaryny
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 1/2 pęczka natki pietruszki
• 1 mała gałązka rozmarynu
• 2 – 3 gałązki tymianku
• sól, pieprz z młynka
(zioła mogą być suszone)
Sposób przyrządzenia:
Opłukać pierś indyczą, osuszyć, dokładnie natrzeć solą oraz pieprzem. Obłożyć mięso boczkiem, związać sznurkiem, ułożyć w brytfance. Zagotować w rondelku rosół, niewielką ilością polać mięso w formie.
Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w temperaturze około 175ºC.
Obrać cebule, pokroić na cząstki, ułożyć przy maśle w brytfance. W trakcie pieczenia stopniowo polewać całość rosołem. Starannie oczyścić brokuły, podzielić na różyczki. Zagotować w garnku osoloną wodę, wrzucić brokuły na 8 – 10 minut do lekko wrzącej wody, osączyć. Oczyścić pieczarki, opłukać, przekroić je na połówki. Opłukać przygotowane zioła, osuszyć. Część odłożyć do dekoracji, resztę posiekać razem. Wyjąć pierś indyczą z pieca, usunąć sznurek. Zawinąć mięso w folię aluminiową, odłożyć na 10 minut. Do sosu z pieczenia dodać śmietanę i zioła, lekko zagotować. Rozprowadzić mąkę wodą, zagęścić sos. Doprawić. Rozgrzać tłuszcz na patelni, podsamżyć pieczarki, dodać brokuły, krótko smażyć razem. Podawać mięso z warzywami na półmisku, polać częścią sosu (resztę przelać do sosjerki).