Składniki:
- 1 szklanka fasoli
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej {pęczaku}
- 50 dag mięsa
- 10 dag kiełbasy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosku
- włoszczyznę z kapustą {2 marchewki,1 pietruszka,1\2 selera}
- 2 listki laurowe
- ziele angielskie
- sól,pieprz
- 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca
- majeranek
Sposób przyrządzenia:
Umytą fasolę zalać 2 l wody i pozostawić na noc. Następnego dnia do fasoli dodać pokrojone w duże kawałki mięso i kiełbasę, wsystkie przyprawy i zagotować. Do wrzątku wsypać umytą kaszę,zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut. Wtedy wrzucić pokrojoną w kostkę włoszczyznę i przypieczoną cebulę.Gdy wszystkie składniki będą już miękkie,doprawić zupę majerankiem i roztartym czoskiem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka
2 comments for “Zupa Drwali*”