Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa Drwali*

Składniki:

  • 1 szklanka fasoli
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej {pęczaku}
  • 50 dag mięsa
  • 10 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosku
  • włoszczyznę z kapustą {2 marchewki,1 pietruszka,1\2 selera}
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca
  • majeranek

Sposób przyrządzenia:
Umytą fasolę zalać 2 l wody i pozostawić na noc. Następnego dnia do fasoli dodać pokrojone w duże kawałki mięso i kiełbasę, wsystkie przyprawy i zagotować. Do wrzątku wsypać umytą kaszę,zmniejszyć ogień i gotować około 40 minut. Wtedy wrzucić pokrojoną w kostkę włoszczyznę i przypieczoną cebulę.Gdy wszystkie składniki będą już miękkie,doprawić zupę majerankiem i roztartym czoskiem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka

2 comments for “Zupa Drwali*

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *