Składniki:
• 25 dag białej fasoli
• 40 dag kiełbasy – zwyczajnej, podwawelskiej
• 2 papryki
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki koncentratu pomidorowego
• 4 łyżki oleju
• łyżka mąki pszennej
• 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolę opłukać, zalać 1 l zimnej wody i pozostawić do napęcznienia na 24 godziny.
Gotować w tej samej, lecz posolonej wodzie, na małym ogniu, około 2 godzin.
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę.
Kiełbasę pokroić na 4 kawałki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem, włożyć paprykę oraz kiełbasę i smażyć 5 – 10 minut.
Zawartość patelni przełożyć do ugotowanej fasoli, dodać koncentrat pomidorowy i mąkę rozprowadzoną 1/4 szklanki wody. Przyprawić mieloną papryką, solą oraz pieprzem i dusić 15 minut.
Potrawę podawać ze świeżym białym pieczywem.