Składniki:
- 60dkg polędwiczki wieprzowej
- 4łyżki sosu sojowego
- 1Lyżeczka wytrawnej sherry
- pieprz
Sos:
- 1ząbek czosnku
- 1maly kawałek imbiru
- 1łyżka masła
- 1szklanka soku pomarańczowego
- 2łyżki maki ziemniaczanej
- 2łyżki octu owocowego
- 3łyżki przecieru pomidorowego
- 1łyżka miodu
- szczypta chilli
- 1średnie mango
- 4łyżki oleju
- 1mała czerwona papryka
- 50g grubo posiekanych orzeszków ziemnych
Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w cienkie plastry a następnie w paseczki i ułożyć na talerzu.2łyżki sosu sojowego wymieszać z sherry, przyprawić pieprzem i polać nim mięso. Marynować pod przykryciem 30min..Obrac imbir i czosnek. W garnku roztopić masło, dodając wyciśnięty czosnek i starty imbir. Wlać sok pomarańczowy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w malej ilości wody , dodać do sosu zagotować. Dodać ocet, resztę sosu sojowego, przecier i miod. Przyprawić pieprzem i chilli. Zagotować i trzymać na małym ogniu. Obrać mango miąższ pokroić w kostke. Umyć warzywa i tez pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać mięso z marynata i smażyć przez 3min. na dużym ogniu, po czym zdjąć z patelni. Mango z warzywami smażyć przez 3min. na pozostałym tłuszczu Dodać mięso i orzeszki, zalać sosem i zagotować. Podawać z ryżem gotowanym na sypko.