Składniki:
• 75 dag wątróbki
• 0,25 l mleka
• 6 dag masła
• 4 dag tartej bułki
• kilka ziaren jałowca
• 0,125 l śmietany
• sól
• 1 dag mąki
Sposób przyrządzenia:
Zdjąć błony z wątróbki, zalać mlekiem i moczyć około godziny.
Wówczas zbieleje i napęcznieje. W rondlu roztopić połowę masła, włożyć wątróbkę w całości i dusić na ogniu 20 minut. Przygotować farsz z bułki tartej wymieszanej dokładnie z masłem i tłuczonymi ziarnkami jałowca. Wątróbkę wyjąć z rondla, nadkroić kilka razy, przełożyć płasko farszem, złożyć mocno, całość obsypać mąką i włożyć jeszcze raz do sosu.
Posolić, wlać śmietanę i dusić jeszcze kwadrans, nie dłużej, bo stwardnieje.
1 comment for “Wątróbka z jałowcem”