Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- kilka ziarenek jałowca
- kilka ziarnek pieprzu
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej mielonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ szkl octu winnego
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki: 1 ½ kg mięsa wieprzowego ½ szkl białego wytrawnego wina ½ szkl octu winnego 1 szkl wody 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu kilka ziarenek jałowca garść suszonych śliwek 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru szczypta cynamonu sól Sposób wykonania: Mięso obsmażyć ze wszystkich stron…
Składniki: 2 kg mięsa 10 dag słoniny 1 łyżka cukru pudru ½ szkl śmietany 1 łyżeczka mąki ½ cytryny sól pieprz kilka ziarenek jałowca Sposób wykonania: Ziarenka pieprzu, jałowca oraz sól utrzeć w moździerzu po czym natrzeć przyprawami mięso. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie owinąć mięso plastrami słoniny i przełożyć do…
Składniki: 1 cebula 5 dag wędzonki 5 dag pieczonego mięsa 1 łyżka ziarenek jałowca 1 marchew kawałek selera 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz cukier ½ szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Wędzonkę, pieczone mięso oraz cebulę drobno pokroić. Wówczas przełożyć je do rondla. Dodać pokruszone jagody jałowca i…
Składniki: 1 cebula 5 dag wędzonki 5 dag pieczonego mięsa 1 łyżka ziarenek jałowca 1 marchew kawałek selera 1 szkl bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz cukier ½ szkl białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Mięso pokroić na małe kawałki, które przesmażyć na rozgrzanej patelni, wówczas dodać pokruszone jagody jałowca oraz posiekaną…