Składniki:
- 1 ½ kg mięsa wieprzowego
- ½ szkl białego wytrawnego wina
- ½ szkl octu winnego
- 1 szkl wody
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek jałowca
- garść suszonych śliwek
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta cynamonu
- sól
Sposób wykonania:
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas podlać go wodą, octem oraz winem.
Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca.
Wrzucić jeszcze śliwki i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Wówczas śliwki wyjąć i przetrzeć je przez sito.
Przełożyć je do rondelka, dodać bułkę tartą zarumienioną wcześniej na rozgrzanym maśle.
Całość wymieszać i rozprowadzić z sosem z duszenia.
Doprawić do smaku cynamonem i polać sosem mięso przed podaniem.