Składniki:
- 1 ½ kg wieprzowiny od szynki
- 3 łyżki startego razowego chleba
- skórka cytrynowa
- sól
Marynata:
- 1 szkl octu
- ½ szkl oliwy z oliwek
- 1 szkl madery
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Ocet wymieszać z oliwą z oliwek.
Dodać maderę, posiekaną cebulę, listek laurowy oraz estragon.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do powstałej marynaty włożyć mięso i odstawić na 2-3 dni.
W trakcie marynowania odwracać mięso co jakiś czas.
Po tym czasie ułożyć mięso na blasze i piec w rozgrzanym piekarniku.
W trakcie pieczenia polewać sosem z pieczenia.
Gdy mięso jest już prawie gotowe wierzch posypać pokruszonym chlebem oraz posiekaną skórką z cytryny.