Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- kilka ziarenek jałowca
- kilka ziarnek pieprzu
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta ostrej mielonej papryki
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ szkl octu winnego
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym pokroić je na cząstki.
Natomiast cebulę pokroić w krążki i dusić do małym ogniu do miękkości.
Wówczas dodać jałowiec, pieprz, goździki, cynamon, imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, cukier oraz sól.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż powstanie gęsta masa.
Dodać jeszcze ocet winy.
Wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoików.
Szczelnie zakręcić i ostawić do ostygnięcia dnem do góry.