Składniki:
• 5 dag masła
• sól
• pieprz
• gałka muszkatołowa
• 10 dag mąki
• 2 jajka
•
• półtorej szklanki rosołu
• 50 dag ziemniaków
• łyżeczka proszku do pieczenia
•
• 8 kiełbasek
• 2 łyżki oliwy
• słoiczek sosu curry
Sposób przyrządzenia:
Zagotować 3/4 l wody ze szczyptą soli i 3 dag masła. Wsypać mąkę, mieszając podgrzewać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko, wymieszać.
Papryki pokroić w krążki, wrzucić na 8 minut do wrzącego rosołu. Ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. Do ciasta ptysiowego dodać drugie jajko, ziemniaki i proszek do pieczenia.
Przyprawić do smaku. Wycinać pączki za pomocą 2 łyżek, smażyć porcjami w głębokim oleju (po 10 minut). Kiełbaski zgiąć i nabić na wykałaczki, usmażyć na oliwie. Na pozostałym maśle podsmażyć krążki papryki.