Składniki:
- ¼ kg sera żółtego gołda
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 15 dkg cienkiej, dobrej kiełbasy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku
- ½ kostki masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na odpowiednim garnku z wrzącą wodą położyć durszlak, włożyć doń ser i przykryć czystą ściereczką. Ugotowane jajka obrać pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Jajka, zieleninę oraz masło utrzeć na jednolitą masę, przyprawić, dokładnie ponownie wymieszać. Rozmiękły na parze ser rozwałkować wałkiem na cienki prostokątny placek, posmarować przygotowaną pastą, w poprzek ułożyć obraną z osłonki kiełbasę i zwinąć w kształtny rulon. Roladę zawinąć w ściereczkę lub folię metalową, na kilkadziesiąt minut włożyć do lodówki.