Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z nerką

Składniki:

  1,5 kg nerkówki cielęcej wraz z nerką

  5 dag słoniny

  1 bułka czerstwa

  mleko

  2 jaja

  mała cebula

  1,7 dag tartej bułki

  łyżka śmietany

  sól

Sposób przyrządzenia:

Nerkę odkroić, wypłukać kilkakrotnie w wodzie, równocześnie wyciskając.Nerkę z tłuszczem udusić na patelni, a potem drobno posiekać.

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, dodać pokrajaną i przesmażoną w tłuszczu cebulę, łyżkę tartej bułki, łyżkę śmietany.Całość dokładnie wymieszać.

Odrąbać z nerkówki wystający brzeg kręgosłupa, wyluzować żebro.Mięso rozłożyć na stolnicy i pobić tłuczkiem, posolić.Nałożyć farsz i zwinąć.Obwiązać nitką.

Na dno naczynia położyć drobno pokrajaną słoninę, na niej położyć mięso i dusić ponad godzinę, polewając sosem z pieczeni.Na końcu poprószyć tartą bułką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *