Składniki: suszone grzyby 10 sztuk bułka 3-4 kromki śmietana 3 łyżki jajka na twardo 2 sztuki masło 4 łyżki posiekane orzechy włoskie 1 szklanka bułka tarta 1 szklanka jajka 2 sztuki sól pieprz cebula 1 sztuka Sposób przyrządzenia: Grzyby należy na kilka godzin namoczyć, ugotować i odcedzić. Kromki bułki namoczyć w śmietanie. Na patelni na…
Tag: grzybowe
Grzyby marynowane
Grzyby w occie
by albertos • • 0 Comments
Składniki ocet 1 szklanka woda 4 szklanki cukier 5 łyżek sól 5 łyżek cebula 1 sztuka grzyby 4 kg Sposób przyrządzenia Grzyby, najlepiej podgrzybki, borowiki i kozaki należy ugotować w wodzie (czas gotowania to około 30 minut), wystudzić, przełożyć do słoików. Z wody, octu, cukru, cebuli i soli trzeba zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalewamy grzybki…
Pieczarki
Pieczarki duszone
by Anna Farat • • 0 Comments
Składniki: 500 g pieczarek ½ szkl. białego wytrawnego wina 5 łyżek masła ½ szkl. wody łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz ½ cytryny Sposób wykonania: Pieczarki pokroić po czym wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Podlać odrobiną wodą i udusić. Następnie zalać je białym winem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką…
Grzyby
Grzyby z cebulą w śmietanie
by Hanna Pasich • • 0 Comments
Składniki: 600 g grzybów 300 g ziemniaków 1 cebula 1 ½ łyżki masła płaska łyżka mąki 2/3 szkl. śmietany sól pieprz łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę po czym usmażyć na rozgrzanym tłuszczu na półmiękko. Wówczas wrzucić do nich grzyby pokrojone w plasterki. Trzymać na ogniu do miękkości, wówczas dodać posiekaną…
Pieczarki
Pieczarki smażone z jajkami
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła 3 jajka sól pieprz łyżeczka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Grzyby pokroić a cebule posiekać i przesmażyć całość na rozgrzanym maśle po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie jajka roztrzepać z dodo datkiem soli, wówczas połączyć z posiekaną natką pietruszki i wylać na pieczarki.…