Składniki: 4 pieczarki 1 szkl. oliwy z oliwek 1 szkl. octu z czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru ½ szkl. posiekanej pietruszki, oregano, szczypiorku, estragonu Sposób wykonania: Oliwę z oliwek wymieszać razem z sosem sojowym, octem, cukrem oraz ziołami. Następnie grzyby oczyścić i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i zalać je marynatą.…
Tag: grzybowe
Grzyby marynowane
Gąski w occie
by albertos • • 0 Comments
Składniki: gąski 1 kg woda 3 szklanki ocet 1 szklanka sól 3 łyżki cukier 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Grzyby należy dokładnie przebrać, następnie wymoczyć w zimnej wodzie i umyć. Moczyć mogą się nawet przez noc. Z wody, octu, soli i cukru należy zagotować zalewę. Grzybki należy ułożyć w słoikach do 2/3 wysokości i zalać gorącą…
Pieczarki
Pieczarki z koperkiem
by albertos • • 0 Comments
Grzyby
Smardze i szparagi w maderze
by Sylwia Kołodziejczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 płat (230 g) ciasta francuskiego 1 jajko 14 świeżych smardzów 2 łyżki posiekanej szalotki 1 łyżka niesolonego masła ¼ szkl. madery ½ szkl. bulionu warzywnego ½ szkl. śmietany sól pieprz 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 25 ugotowanych czubków szparagów Sposób wykonania: Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów, które posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na…
Grzyby
Smażone grzyby z szalotkami i ziołami
by Sylwia Kołodziejczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 3 szalotki ½ łyżeczki soli 300 g grzybów ¼ łyżeczki pieprzu ¼ szkl. wytrawnego białego wina 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekane szalotki, oprószyć je solą i trzymać na ogniu około 3 minut. Po tym czasie wrzucić bardzo drobniutko posiekane grzyby. Doprawić do…