Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Powidła z borówek

Składniki: 1 kg borowików 2 szkl. cukru 1 szkl. wody Sposób wykonania: Oczyszczone borówki zalać niewielką ilością wody i je ugotować. Następnie gdy woda wyparuje dodać do nich cukier i smażyć na małym ogniu nie przerywając mieszania aż objętość zmniejszy się o 1/3. Gorące powidła przełożyć do słoików, odstawić do ostygnięcia po czym je zamknąć.

Grzyby solone z ziemiankami, kapustą i ogórkami

Składniki: 200 g solonych grzybów 200 g ziemniaków 200 g kiszonej kapusty 2 cebule 1 ogórek kiszony 2-3 łyżki stołowe oleju ocet 3% natka pietruszki koperek sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotował po czym odcedzić i pokroić w plastry. Następnie kapustę grzyby i cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Całość skropić olejem oraz octem i…

Pasta grzybowa z orzechami i twarogiem

Składniki: 200 g świeżych grzybów 200 g twarogu 100 g żółtego sera 3 łyżki orzechów włoskich ¼ szkl. wywaru grzybowego łyżka masła natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone grzyby ugotować po czym zemleć je w maszynce. Grzybową masę przesmażyć potem na rozgrzanym maśle. W między czasie żółty ser zetrzeć na tarce a twaróg przetrzeć…

Grzyby duszone z ziemiankami

Składniki: 600 g  grzybów 300 g ziemniaków 1 szkl. śmietany 1 cebula liść laurowy pieprz gałka muszkatołowa łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Grzyby oczyścić i ugotować po czym pokroić w plasterki i wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Następnie dodać śmietanę, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Trzymać na ogniu około 5-8 minut. W między…

Grzyby w winie

Składniki: 500 g grzybów 1 marchewka 1 cebula 1 pomidor 4 łyżki oleju 1 szkl. białego wytrawnego wina łyżka posiekanej natki pietruszki ½ cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym pokroić w plasterki. Następnie zalać je białym winem i doprawić do smaku solą. Trzymać pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodać…