Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Solone grzyby z śledziem

Składniki: 250 g solonych grzybów 200 g filetów śledziowych 3 cebule 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek Sposób wykonania: ½ grzybów, cebulę oraz śledzie zemleć w maszynce. Następnie resztę grzybów posiekać i dodać do masy. Skropić olejem, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Grzyby z winem w śmietanie

Składniki: 500 g świeżych grzybów łyżką masła 2 łyżki białego półwytrawnego wina 1 szkl. śmietany ½ szkl. startego żółtego sera sól pieprz łagodna papryka Sposób wykonania: Grzyby drobno pokroić po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Po około 5-8 minutach zalać je winem i trzymać na ogniu około 2-4 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem…

Masło grzybowe

Składniki: 200 g masła 100 g marynowanych grzybów 2-3 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Marynowane grzyby sparzyć wrzątkiem po czym razem z cebulą zemleć w maszynce. Doprawić je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec masło utrzeć aby było miękkie i połączyć z pozostałymi składnikami.

Grzyby w białym winie

Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina 40 dag kapeluszy podgrzybków ew. pieczarek 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 10 dag pomidorów koktajlowych 4 plasterki cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Wino wylać na patelnię i zagotować, wówczas dodać do niego oczyszczone grzyby oraz rozmaryn. Doprawić do smaku solą i trzymać na małym…