Składniki: 300 g grzybów 1 cebula 3-4 łyżki oleju ocet 3% sól Sposób wykonania; Oczyszczone grzyby zalać osoloną wodą z dodatkiem odrobiny octu. Gotować około 15-20minut. W między czasie posiekać cebulę. Następnie grzyby odcedzić i wymieszać je z cebulą. Skropić olejem i doprawić do smaku octem.
Tag: grzybowe
Grzyby
Solone grzyby z śledziem
by Bartek Białek • • 0 Comments
Składniki: 250 g solonych grzybów 200 g filetów śledziowych 3 cebule 2 łyżki oleju sól pieprz szczypiorek Sposób wykonania: ½ grzybów, cebulę oraz śledzie zemleć w maszynce. Następnie resztę grzybów posiekać i dodać do masy. Skropić olejem, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Grzyby
Grzyby z winem w śmietanie
by Asia Paluch • • 0 Comments
Składniki: 500 g świeżych grzybów łyżką masła 2 łyżki białego półwytrawnego wina 1 szkl. śmietany ½ szkl. startego żółtego sera sól pieprz łagodna papryka Sposób wykonania: Grzyby drobno pokroić po czym przesmażyć je na rozgrzanym maśle. Po około 5-8 minutach zalać je winem i trzymać na ogniu około 2-4 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem…
Dodatki
Masło grzybowe
by Jadwiga Gołębiowska • • 0 Comments
Składniki: 200 g masła 100 g marynowanych grzybów 2-3 cebule 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Marynowane grzyby sparzyć wrzątkiem po czym razem z cebulą zemleć w maszynce. Doprawić je do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec masło utrzeć aby było miękkie i połączyć z pozostałymi składnikami.
Grzyby
Grzyby w białym winie
by Natalia Matuszewska • • 0 Comments
Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina 40 dag kapeluszy podgrzybków ew. pieczarek 1 gałązka rozmarynu 4 ząbki czosnku 10 dag pomidorów koktajlowych 4 plasterki cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób wykonania: Wino wylać na patelnię i zagotować, wówczas dodać do niego oczyszczone grzyby oraz rozmaryn. Doprawić do smaku solą i trzymać na małym…