Składniki:
- 1 płat (230 g) ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 14 świeżych smardzów
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 1 łyżka niesolonego masła
- ¼ szkl. madery
- ½ szkl. bulionu warzywnego
- ½ szkl. śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 25 ugotowanych czubków szparagów
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów, które posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blasze.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekane szalotki, wówczas dodać pokrojone na małe kawałki grzyby i smażyć je jeszcze około 5 minut.
Po tym czasie wlać bulion i trzymać na ogniu do momentu, aż cały wypruje po czym dodać śmietanę i gotować aż całość zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem
Na każdym kawałku ciasta ułożyć grzybowy sos a do niego wbić kilka czubków szparagów i przykryć całość górną połówką ciasta.
Podawać od razu po przyrządzeniu.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Sylwia Kołodziejczyk