Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: ze smardzami

Sos śmietanowy ze smardzami

Składniki: 25 g suszonych smardzów 30 g masła 250 g śmietany 1 łyżka wina marsala sól pieprz sok z ½ cytryny Sposób wykonania: Smardze zalać wodą i moczyć około 30 minut. Po tym czasie większe pokroić na mniejsze kawałki a małe pozostawić w całości po czym dusić je na rozgrzanym maśle około 10 minut. Po…

Smardze i szparagi w maderze

Składniki: 1 płat (230 g) ciasta francuskiego 1 jajko 14 świeżych smardzów 2 łyżki posiekanej szalotki 1 łyżka niesolonego masła ¼ szkl. madery ½ szkl. bulionu warzywnego ½ szkl. śmietany sól pieprz 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 25 ugotowanych czubków szparagów Sposób wykonania: Ciasto francuskie pokroić na 8 prostokątów, które posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na…