Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: grzybowe

Borowiki smażone z cebulą

Składniki: 500 g borowików ½ cebuli 1 ½ łyżki masła sól pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania; Grzyby pokroić na plasterki i zarumienić na rozgrzanym maśle po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie posiekać cebulę i połączyć z grzybami i smażyć do miękkości. Przed pdoaneim posypać posiekaną zieleniną.

Smażone rydze

Składniki: 400 g grzybów ½ łyżeczki soli 1/3 szkl. mąki 1 cebula 6 łyżek masła pieprz Sposób wykonania; Oczyszczone rydze zalać wodą i zagotować. W między czasie posiekać cebulę, którą zeszklić na rozgrzanym maśle. Nadepnie na cebuli rozłożyć  grzyby i całość smażyć około 6 minut. Przed pdoaneim oprószyć pieprzem.

Grzyby z ryżem

Składniki: 300 g grzybów 2 szkl. ryżu 5 łyżek masła sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 5 minut po czym je odcedzić i drobno pokroić. Następnie przesmażyć grzyby na rozgrzanym maśle. W miedzy czasie ugotować ryż na półmiękko. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim grzyby a na nich…

Trufle z maderą

Składniki: 600 g trufli 1 l bulionu kieliszek madery 12 łyżek masła Sposób wykonania: Trufle oczyścić po czym zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Następnie trufle odcedzić i pokroić w paseczki, które przełożyć do rondelka z rozpuszczonym masłem. Wlać jeszcze kieliszek madery i trzymać na ogniu pod przykryciem. Gdy trufle będą gotowe dodać jeszcze masło…

Grzyby w sosie winnym

Składniki: 500 g grzybów 2 cebule 4 łyżki oleju 1 szkl. półwytrawnego wina łyżka posiekanego koperku 2 marchewki 1 pomidor sok z 1 cytryny sól pieprz Sposób wykonania:   Grzyby pokroić w paseczki, po czym oprószyć je solą i zalać winem. Trzymać na ogniu około 20 minut pod przykryciem. W między czasie cebule i koperek…