Składniki:
- 500 g grzybów
- łyżka masła
- 2 łyżki białego półwytrawnego wina
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- 1 szkl. śmietany
- ½ szkl. startego żółtego sera
Składniki: 400 g świeżych grzybów 1 cebula sól pieprz natka pietruszki 3 % ocet Sposób wykonania: Grzyby oczyścić po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić w paseczki, które oprószyć pieprzem. Następnie cebule oraz natkę pietruszki posiekać i dodać do grzybów. Całość wymieszać i doprawić jeszcze do smaku sola oraz octem.
Składniki: 500 g grzybów 2-3 łyżki śmietany 25 g tartego chrzanu sól Sposób wykonania: Grzyby zalać woda i ugotować po czym je odcedzić i pokroić w paseczki. Następnie śmietanę połączyć razem z startym chrzanem i dodać do grzybów. Całość delikatnie przemieszać i doprawić do smaku solą. Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Anna Chowaniec
Składniki: 250 g solonych grzybów 2 ziemniaki 1 jajko 150 g groszku konserwowego 1 cebula łyżka szczypiorku ½ szkl. majonezu Sposób wykonania: Ziemniaki oraz jajka ugotować. W między czasie grzyby pokroić w paski. Następnie jajka i ziemniaki pokroić w plasterki i połączyć z grzybami. Dodać jeszcze posiekaną cebulę oraz groszek a na koniec majonez. Całość…
Składniki: 12 pieczarek łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1i1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Cebulę zeszklić na maśle i dodać pokrojone w kostkę ogonki z umytych pieczarek. Podsmażyć. Dodać roztarty czosnek. Na koniec dodać bułkę tartą i natkę pietruszki. Przestudzoną masą napełnić pieczarki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać…