Składniki: 200 g mąki 100 g masła 40 g cukru 1 duże żółtko 1 łyżka śmietany 100 ml śmietany kremówki 30% 5 cytryn 2 jajka 300 g cukru 150 g zmielonych migdałów (bez skórki) Sposób wykonania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok.…
Tag: cytryna
Ziemniaki
Ziemniaki z piekarnika z nutą cytrynową
by Justyna J • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. czerwonych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny ½ łyżeczka suszonego oregano sól pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Do ziemniaków dodać posiekany czosnek, oregano. Skropić całość oliwą i sokiem z cytryny oraz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie ziemniaki…
Sałatki
Sałatka z sałatą, jabłkiem i mascarpone
by Roxana • • 0 Comments
Składniki: 5 szkl. liści sałaty 1 cytryna 5 jabłek 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz ¼ nasion słonecznika ½ szkl. sera mascarpone Sposób wykonania: Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok a jabłka pokroić w krążki. Następnie jabłka, skórkę wymieszać, skropić sokiem z cytryny i oliwą oraz oprószyć pieprzem. Przed podaniem masę jabłkową umieścić na…
Włochy
Włoski przysmak
by Lidia • • 0 Comments
Składniki: 1 cytryna 1 szalotka 2 szkl. czerwonych porzeczek świeżo utłuczony czarny pieprz Sposób wykonania:Paprykę pokroić w drobną kostkę a szalotkę posiekać.Z cytryny zetrzeć skórkę i dodać do pozostałych składników razem z porzeczkami.Całość wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.Gremolatę przygotować na świeżo przed podaniem gdyż nie zaleca się jej przechowywać. Przepis nadesłany na konkurs "Znak…
Przetwory domowe
Wiśnie z cytryną
by Jagoda • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wiśni cytryna op. żelfiksu 50 dag cukru Sposób wykonania: Do wydrylowanych wiśni dodać skórkę cytrynową pokrojoną w paseczki oraz żelfix, wówczas doprowadzić do zagotowania na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie wsypać cukier i gotować mieszając kolejne 3 min. Gorąca masę przełożyć do słoików, które szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry…