Składniki:
- mąka 30 dag
- drożdże 2 dag
- cukier 1 łyżeczka
- oliwa 2 łyżeczki
- sól
- pieczarki 12 sztuk
- starty ser żółty 12 dag
- pomidor 2 sztuki
- czarne oliwki 10 sztuk
- szynka 10 dag
- cytryna
- przecier pomidorowy
- jajko 1 sztuka
- oregano
Składniki: 2 łyżki oliwy 150 g boczku 1 cebula ½ łyżeczki sproszkowanej papryki 500 ml białego wytrawnego wina 500 g pomidorów 2 łyżki gruboziarnistej soli 450 g bucatini 4 łyżki startego sera pecorino sól pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek pokrojony w kostkę po czym dodać posiekaną cebulę i paprykę.Całość wymieszać i smażyć jeszcze…
Składniki: 2 łyżki gruboziarnistej soli 300g zielonego groszku 60 g masła 1 posiekana cebula 150 g szynki 500g tagliatelle sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania:Groszek zalać 3 litrami osolonego wrzątku i gotować kilka minut po czym odcedzić i odstawić na bok.Następnie na rozgrzane masło wrzucić posiekaną cebulę i szynkę, trzymać na ogniu ok.…
Składniki: 1 porcja ciasta makaronowego 30 g masła 125 g posiekanej wieprzowiny 125 g mortadeli 100 g szynki 1 jajko 250g startego parmezanu szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1, 75 l bulionu wołowego Sposób wykonania:Ciasto na makaron wstawić do lodówki na 1 godzinę.W między czasie na rozgrzane masło wrzucić grubo pokrojoną wieprzowinę trzymać na ogniu…
Składniki: 1 kg pieczarek 2 ząbki czosnku 6 łyżek oliwy 2 łyżki tymianku 500 ml oleju 6 prostokątów zimnej polenty sól pieprz Sposób wykonania:Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek i zeszklić go, wówczas dodać posiekane ogonki grzybów, trzymać na ogniu ok. 5 minut i wrzucić pokrojone kapelusze.Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz…