Składniki:
- mąka 30 dag
- drożdże 2 dag
- cukier 1 łyżeczka
- oliwa 2 łyżeczki
- sól
- pieczarki 12 sztuk
- starty ser żółty 12 dag
- pomidor 2 sztuki
- czarne oliwki 10 sztuk
- szynka 10 dag
- cytryna
- przecier pomidorowy
- jajko 1 sztuka
- oregano
Sposób przyrządzenia:
Ogrzane drożdże należy pokruszyć, a następnie zalać 150 ml letniej wody
i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce. Mąkę należy wsypać do miski,
na jej środku zrobić dołeczek, wlać rorpowadzone drożdże, następnie
dodać do nich łyżkę oliwy, sól i cukier. Wszystkie składniki dokładnie
wyrobić przez około 10 minut na gładkie, elastyczne ciasto, dodając mąkę
w miarę potrzeby. Z ciasta należy uformować kulkę, przykryć ją następnie
ściereczką i odstawić na około 1,5- 2 godziny w bardzo ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Teraz należy nagrzać piekarnik do temperatury około 250°C.
Przygotować nadzienie do pizzy: pieczarki należy umyć, następnie pokroić
w paseczki i obficie skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Ser należy
pokroić w cienkie plasterki, szynkę zaś w drobną kostkę, a umyte
pomidory w plastry. Ciasto należy uformować w dość płaski, cienki
placek, następnie rozłożyć go na blasze posypanej lekko mąką, posmarować
przecierem pomidorowym i skropić oliwą. Na cieście należy ułożyć
pieczarki, szynkę, pokrojone pomidory, ser i oliwki. Cały wierzch należy
posypać oregano. Piec pizzę około 20 minut.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos