Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta cytrynowo-migdałowa

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 100 g  masła
  • 40 g cukru
  • 1 duże żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 cytryn
  • 2 jajka
  • 300 g cukru
  • 150 g zmielonych migdałów (bez skórki)


Sposób wykonania:

Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok. 24cm), wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Pozakłuwać widelcem, piec w ciągu 15 min w 190°C. Cytryny wyszorować, sparzyć. Z 3 cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Do soku dodać skórkę, jaja, 100 g cukru, śmietankę i migdały. Utrzeć na gładką masę i wylać na podpieczone ciasto. Zapiekać przez 25 minut. Pozostałe cytryny pokroić na plasterki, usunąć pestki.  200 g cukru zagotować z 100 ml wody, do syropu włożyć plastry cytryn, gotować, aż się zeszklą.  Na tartę wyłożyć kandyzowane plastry cytryny, polać syropem.

Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *