Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 40 g cukru
- 1 duże żółtko
- 1 łyżka śmietany
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 5 cytryn
- 2 jajka
- 300 g cukru
- 150 g zmielonych migdałów (bez skórki)
Sposób wykonania:
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok. 24cm), wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Pozakłuwać widelcem, piec w ciągu 15 min w 190°C. Cytryny wyszorować, sparzyć. Z 3 cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok. Do soku dodać skórkę, jaja, 100 g cukru, śmietankę i migdały. Utrzeć na gładką masę i wylać na podpieczone ciasto. Zapiekać przez 25 minut. Pozostałe cytryny pokroić na plasterki, usunąć pestki. 200 g cukru zagotować z 100 ml wody, do syropu włożyć plastry cytryn, gotować, aż się zeszklą. Na tartę wyłożyć kandyzowane plastry cytryny, polać syropem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Ekspresowy konkurs bakaliowy" przez mariwanna.