Składniki:
- 1 cebula
- 4 łyżki oliwy
- 450 g ryżu
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 750 ml rosołu wołowego
- starta skórka i soku z 1 cytryny
- sól
- biały pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Składniki: • 6 steków jagnięcych z kością • 1 szkl. bułki tartej • 3 łyżki oliwy z oliwek • sok i strat skórka z 1 cytryny • 2 ząbki czosnku • 1 łyżeczka tymianku • sól • pieprz Sposób wykonania: Bułkę tartą wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą, czosnkiem, tymiankiem, skórką oraz solą i pieprzem.…
Składniki: 2 cielęce kotlety sok i skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki oregano 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Sposób wykonania: Kotlety skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć skórką, oregano, solą i pieprzem. Następnie zarumienić je na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć je na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10…
Składniki: 4 cytryny 10 dag rodzynek 1 cebula 1 szkl. białego winnego octu 25 dag cukru 1 łyżeczka musztardy 1 papryka chili 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok po czym dodać do nich posiekaną cebulę, chili oraz musztardę oraz rodzynki. Całość zalać winem i doprawić do smaku solą oraz…
Składniki: 200 g mąki 100 g masła 40 g cukru 1 duże żółtko 1 łyżka śmietany 100 ml śmietany kremówki 30% 5 cytryn 2 jajka 300 g cukru 150 g zmielonych migdałów (bez skórki) Sposób wykonania: Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko i śmietanę, wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (ok.…