Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowe risotto

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 450 g ryżu
  • 125 ml wytrawnego białego wina
  • 750 ml rosołu wołowego
  • starta skórka i soku z 1 cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

 

Sposób wykonania
Posiekaną cebulę zeszklić na maśle po czym zwiększyć ogień i wrzucić ryż.
Gotować ok. 2 minut cały czas mieszając, wówczas wlać wino oraz rosół i trzymać na ogniu kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodać skórkę z cytryny wymieszać i pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem a przed podaniem skropić jeszcze sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *