Składniki: 2 kg cielęciny na pieczeń duża cytryna szklanka białego wytrawnego wina szklanka śmietany 22 % 4 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku łyżka suszonego estragony sól biały pieprz Sposób przygotowania: Mięso umyć, obwiązać nicią, formując ładny kształt. Cytrynę umyć, cienko obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso natrzeć estragonem, pieprzem oraz czosnkiem roztartymi z solą. Skropić…
Tag: cytryna
Makrela
Makrele w papilotach
by Weronika • • 0 Comments
Składniki: 12 filetów makreli 10 dag masła łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy cytryna sól pieprz Sposób wykonania; Natkę pietruszki wymieszać dokładnie z masłem po czym posmarować nim filety z makreli od wewnętrznej strony po czym przykryć drugą połówką aby powstała cała ryba. Następnie skropić rybę oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Układać ryby…
Musy
Mus cytrynowy z żelkami
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 4 galaretki o smaku cytrynowym 2 szkl. mleka kandyzowanego bez cukru 4 łyżki cukru pudru dekoracja: cytryna listek mięty kolorowe żelki Sposób wykonania:Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody po czym odstawić do ostygnięcia.W między czasie mleko ubić razem z cukrem.Gdy mleko podwoi swoją objętość a galaretka zacznie tężeć dodając ją do mleka.Całość dokładnie zmiksować.Przelać…
Baranina
Jagnięcina polana sokiem z cytryny
by Jola J • • 0 Comments
Makarony
Anielskie włosy z cytryną
by Hania • • 0 Comments
Składniki: 2 łyżki gruboziarnistej soli 400 g makaronu anielskie włosy 1 cebula 4 łyżki oliwy sok z 2 cytryn 4 łyżki startego parmezanu sól pieprz Sposób wykonania: W 3 l osolonego wrzątku ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W między czasie na rozgrzanej oliwę zeszklić posiekaną cebulę, wówczas dodać odcedzony makaron. Następnie sok z cytryny…