Składniki:
- 2 kg cielęciny na pieczeń
- duża cytryna
- szklanka białego wytrawnego wina
- szklanka śmietany 22 %
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżka suszonego estragony
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, obwiązać nicią, formując ładny kształt. Cytrynę umyć, cienko
obrać skórkę i wycisnąć sok. Mięso natrzeć estragonem, pieprzem oraz
czosnkiem roztartymi z solą. Skropić sokiem z cytryny, owinąć folią i
odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Mięso zrumienione na oliwie, podlać kilkoma łyżkami wody i winem. Dusić
na małym ogniu pod przykryciem godzinę – pieczeń kilkakrotnie obracać
i polewać wytworzonym sosem. Gdy mięso będzie miękki, do sosu wlać
śmietanę, dodać skórkę cytrynową, sok z cytryny, sól, pieprz. Pieczeń
jeszcze przez chwilę dusić w sosie. Wyjąć, usunąć nici, pokroić w
plastry.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agate Konopke